Pressbild inför festivalen Textile Sounds med initiativtagarna Lisa Hansson och Stefan Klaverdal.
Scen ur Den Lilla Vävoperan. Foto: Daniel Nilsson.
Symaskinsmusik, infraljudsbas, ledande tråd, Syntjuntan och ljudvågor – det är bara några exempel på allt som fick luften att bokstavligt talat vibrera under festivalen Textile Sounds, som anordnades förra helgen på Textilmuseet. Världens första festival för textil ljudkonst, enligt initiativtagarna Lisa Hansson och Stefan Klaverdal, duon som också står bakom Den Lilla Vävoperan. Under fyra dagar blandades konserter, workshops, performances och installationer i ett konstnärligt mångfacetterat ackord som lär ge ringar på vattnet lång tid framöver.
Många av verken kretsade kring det gemensamma mellan textil och ljud. Begrepp som rytm, repetition och mönster återfinns inom båda fälten, för att inte tala om ord som vävnota och färgskala. Men lika mycket användes komponenter som ljudvågor, ledande tråd, lilypads, sensorer och sampling, och temat vidgades till ljud, textil, människa och teknik. För var går gränsen mellan människa och musik, mellan celler och teknik? Mellan vår hud och membran? Mellan en tråd och en sträng? En harpa och en vävstol? Eller som Jonna Sandell frågade i föreställningen Den flygande skytteln: Vad skulle en matta berätta om den kunde tala? Hur skulle den låta om den kunde sjunga?
Och än är det inte slut. Sex verk från festivalen visas i stora utställningshallen på Textilmuseet till och med den 26:e oktober. Dessutom samlades material in under Textile Sounds som ska användas till Den Stora Vävoperan, som har premiär i april 2015 på museet.
Sy tiden. Symaskinsmusik av Leo Correia de Verdier, dans Helena Kantinoski.
Foto: Stefan Klaverdal.
Jonna Sandell, ur Den flygande skytteln: en popkonsert om vävning och kärlek.
Av och med Jonna Sandell och Emma Nordenstam. Foto: Sanna Gustavsson.
Den Lilla Vävoperan av och med Lisa Hansson och Stefan Klaverdal. Lisa sjöng bland annat opera utifrån
instruktionerna i boken ”Att sätta upp en väv”. Foto: Linda Isaksson.
Paulina Nilsson var en av besökarna på Textile Sounds. Med hjälp av ledande
tråd, sensorer och en lilypad samt högtalare på axeln kan hon spela på sin pianotröja. Foto: Sanna Gustavsson.
I verket Duns (Thud) av Rasmus Persson och Rickard Ljungdahl Eklund ger elektriska signaler från en synth upphov till svängningar i högtalarelementens membran vilka framkallar ljudvågor för låga för att höras av oss.
Högtalarelementen är kopplade till tygen via en fiskelina, vilket gör att tygen bildar ett ännu större
membran och därmed rör på sig. Foto: Stefan Klaverdal.
Konsert med Elsy & The Needle från Syntjuntan. Foto: Stefan Klaverdal.